Saturday, December 24, 2011

Gulai tempoyak ikan patin

Memang sudah agak lama aku teringin nak belajar memasak gulai tempoyak ikan patin ni. Dulu sebelum r&r sungai perak dinaik taraf kami selalu singgah untuk menikamati gulai tempoyak ni. Sekarang tak taulah gerai tu ada lagi atau tak. Selepas dinaik taraf suasana dah lain dah...
Semasa abg azman dan familinya datang baru2 ni, aku sempatlah belajar dari kakak iparku cara memasaknya. Kakak iparku orang perak....Kebetulan masa tu mereka datang dari Lenggong selepas bercuti di sana dengan membawa ikan patin dan ikan talapia yang segar berserta tempoyak.

bahan utama....ikan patin...mesti dicuci dengan menggunakan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir...
...sedikit cili api, bawang, kunyit hidup dan serai...
bahan penting...tempoyak ler...
sedikit asam keping...
bahan rencah...timun tua (timun yang berkulit sedikit coklat tu...)
bawang, kunyit dan cili api ditumbuk, manakala serai dititik...
rebus bahan2 yang ditumbuk tadi berserta serai, asam keping dan sedikit garam...kemudian masukkan timun...masak sehingga mendidih....
akhir sekali masukkan ikan patin...tunggu hingga mendidih...dah selesai dah...dan bolehlah dihidangkan...


No comments:

Post a Comment