Sunday, October 9, 2011

Ketupat palas

Kebiasaan setiap kali hari raya ketupat palas ini menjadi hidangan istimewa kami. Di sini aku ingin berkongsi bagaimana cara menyediakan ketupat palas yang cukup popular di negeri kelahiranku. Resipi dan cara membuatnya aku perolehi dari ibu.


Bahan-bahan :
3 kilo beras pulut
1 kilo santan
garam secukup rasa
5 helai daun pandan
daun palas (lebih kurang 15 batang)



Cara membuatnya :
Campurkan santan dengan sedikit air. Sukatan santan haruslah sesuai dengan beras pulut. Jangan terlalu cair kerana jika terlalu cair akan menyebabkan pulut menjadi lembik. Ukuran santan seelok-eloknya lebih kurang satu ruas ukuran jari kita.

Masak santan tersebut, masukkan garam dan daun pandan. Santan mestilah dikacau sentiasa agar tidak naik minyak. Setelah santan mendidih masukkan beras pulut yang sudah dibasuh. Kacau sehingga kering santannya. Tutupkan api dapur walaupun kelihatanya pulut tu cuma setengah masak. Biarkan sejuk sikit.


Kemudian bungkus pulut menggunakan daun palas. Setelah dibungkus, simpulkan dengan kemas daun palas agar beras tidak terkeluar. Potong hujung daun palas yang sudah disimpul tadi. Kemudian rebuslah ketupat tadi. Untuk merebus, air dimasukkan sama parasnya dengan ketupat tadi. Masa diambil untuk merebus lebih kurang sejam atau sehingga air rebusan kering.

Ketupat pulut enak dimakan bersama dengan kari daging, rendang atau serunding.

No comments:

Post a Comment