Sunday, March 8, 2015

Cara Baiki Mesin Basuh LG

Sejak 3 minggu lalu mesin basuhku (LG Model WF-F711PC  - fully auto) dah mula buat perangai. Awalnya dia masih boleh "wash" dan "rinse". Sesekali "spin" boleh berfungsi sesekali tak boleh. Usia mesin dah masuk 12 tahun dah.


Bila ON dia akan scan muatan basuhan samada small, medium, large atau extra large. Biasanya basuhanku tak pernah melebihi takat large. Tapi bila dia dah start buat perangai, setiap kali dia akan terus scan tahap basuhan pada extra large walaupun hanya beberapa helai kain yang dimasukkan.

Sejak seminggu lalu mesin sudah tidak berfungsi lagi. Aku dah google dan cuba mencari sebab2 yang mungkin menyebabkan mesin gagal berfungsi. Aku cuba DIY dengan membuka bahagian belakang mesin. Namun aku langsung tak ada idea apa yang tak kena. Aku cuba goyang kabel2, mana tau kalau ada yang longgar.

Aku cuba mengeluarkan satu komponen yang aku rasa ianya adalah kapasitor. Aku tahu pasal benda ni pun dari internet. Sikit sebanyak tahu jugaklah komponen2 yang terdapat dalam mesin basuh.


Aku dapat mengagak yang kapasitor yang menyebabkan mesin gagal berfungsi bila aku dapati kapasitor yang bentuknya macam bateri bersaiz 3" x 1.5" diameter kelihatan sedikit berair. Dah memang kena panggil tukang repair lah jawapnya.


Tukang repair bernama reduwan aku perolehi dari facebook melalui fan page Membaiki Mesin Basuh. Cepat saja dia respon setelah aku menghantar pesanan whatsapp. Dia buat servis terus kat rumah. Kerja ni dia buat part time je...

Memang betul tekaanku kapasitor gagal berfungsi bila reduwan cek menggunakan alat pengesannya. Nasib baik reduwan sedia membawa stocknya sekali. Terus saja ditukarnya.

Inilah rupanya kapasitor yang rosak dan dikeluarkan. Kapasitinya adalah 8.5uF. Benda ni lah yang menentukan kelajuan putaran mesin. Kapasitor baru yang diganti seharusnya sama atau lebih tinggi kapasitinya dari yang asal.

Rasanya tak sampai sejam kerja2 pembaikan yang dilakukan oleh reduwan siap. Dia caj aku RM110 termasuk upah dan alat ganti. Aku langsung tak mintak diskaun kerana aku rasa berbaloi kot harga tu...entah lah....Lagi pun melihat orangnya masih muda serta kegigihanya mencari rezeki untuk anak dan isterinya. Tambah lagi dia datang buat terus kat rumah kita.

40 comments:

  1. We provides repair services for electrical appliances such as washing machine, refrigerator and dryer machine only. We also offer door to door services to our customers. Our services cover areas KL, Selangor, Ampang, Cheras, Kajang, Bangi and more. Over the years, we have served many customers and our good quality service has made us a well-known repair service provider in the state of  Kuala Lumpur and Selangor.

    Our electrical repair services cover areas such as Ampang, Cheras, Kajang, Bangi, Putrajaya, Puchong, Shah Alam, Petaling Jaya, Subang Jaya, KL, Selangor, Sri Petaling, Serdang and more.

    Call 010-709 7808 our appliance repair service.
    NAZRI

    ReplyDelete
  2. We provides repair services for electrical appliances such as washing machine, refrigerator and dryer machine only. We also offer door to door services to our customers. Our services cover areas KL, Selangor, Ampang, Cheras, Kajang, Bangi and more. Over the years, we have served many customers and our good quality service has made us a well-known repair service provider in the state of  Kuala Lumpur and Selangor.

    Our electrical repair services cover areas such as Ampang, Cheras, Kajang, Bangi, Putrajaya, Puchong, Shah Alam, Petaling Jaya, Subang Jaya, KL, Selangor, Sri Petaling, Serdang and more.

    Call 010-709 7808 our appliance repair service.
    NAZRI

    ReplyDelete
    Replies
    1. nazri ni penipu,amik barang dan duit lepas tu lesap.

      Delete
    2. nazri ni penipu,amik barang dan duit lepas tu lesap.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. 0107097808 afnan, amar, penipu modus sama macam diatas

      Delete
  3. perkhidmatan membaiki mesin basuh terus ke rmh anda.siap cpt dgn harga berpatutan.area bkt mertajam kulim dn sbrg perai blh kol ataw watsaap sya 0174853048

    ReplyDelete
  4. ada no contact reduwan ni tak?mesin basuh saya rosak.Jenama LG jugak.

    ReplyDelete
  5. ada no contact reduwan ni tak?mesin basuh saya rosak.Jenama LG jugak.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..
    Untuk Sebarang Pertanyaan untuk pembaikan mesin basuh & temujanji sila hubungi : Jaafar
    0129664508 call/whatsapp/sms
    0132380685 call/sms

    ReplyDelete
    Replies
    1. Area : kajang, semenyih, ampang, seri kembangan, serdang dan berdekatan dengannya..

      Delete
    2. Area : kajang, semenyih, ampang, seri kembangan, serdang dan berdekatan dengannya..

      Delete
  7. Assalamualaikum..
    Untuk Sebarang Pertanyaan untuk pembaikan mesin basuh & temujanji sila hubungi : Jaafar
    0129664508 call/whatsapp/sms
    0132380685 call/sms

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunjungi blogspot : jaafartech.blogspot.my

      Delete
    2. https://www.facebook.com/jaafartech/

      Delete
    3. https://www.facebook.com/jaafartech/

      Delete
    4. Kunjungi blogspot : jaafartech.blogspot.my

      Delete
  8. Kepada yg bertanya no tel reduwan ni :
    0193370446

    ReplyDelete
  9. Adoyai...LG ku jugak mula nk mkn duit..tk mau spin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum..
      Untuk Sebarang Pertanyaan untuk pembaikan mesin basuh & temujanji sila hubungi : Jaafar
      0129664508 call/whatsapp/sms
      0132380685 call/sms

      Delete
    2. Assalamualaikum..
      Untuk Sebarang Pertanyaan untuk pembaikan mesin basuh & temujanji sila hubungi : Jaafar
      0129664508 call/whatsapp/sms
      0132380685 call/sms

      Delete
    3. salam..pn siti aminah nak tanya mesin basuh dah ok ker..aper masalh tak bole spin..tq

      Delete
  10. Adoyai...LG ku jugak mula nk mkn duit..tk mau spin

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum & selamat sejahtera..

    Saya menyediakan perkhidmatan membaiki mesin basuh muatan atas & peti sejuk 2 pintu terus di rumah anda & mengikut kesesuaian masa anda..

    Sila hubungi saya jika mesin basuh anda mengalami masalah :
    1-air tidak keluar dari mesin basuh
    2-air tidak masuk ke dalam mesin basuh
    3-air masuk ke dalam tidak berhenti
    4-air keluar dari mesin basuh tidak berhenti
    5-air keluar atau masuk perlahan - lahan
    6-tidak boleh wash atau rinse atau spin
    7-bunyi bising di waktu pengeringan
    8-basuhan tidak bersih atau kurang kuat daya pusingan

    >Jika peti sejuk anda mengalami masalah :
    1- tidak membeku di ruang pembekuan (hanya sejuk) & tidak sejuk di ruang penyejukan

    Hubungi :
    0129664508 whatsap/sms/call
    0132380685 call/sms

    Perkhidmatan saya, sekitar :
    Kajang, bangi, semenyih, seri kembangan, serdang, sungai besi, balakong, ampang, cheras dan berhampiran dengannya..

    blogspot :
    jaafarTech.blogspot.my

    page fb :
    https://www.facebook.com/jaafartech/

    ReplyDelete
  12. Lepas tukar CAP ok dah ke bacaan air tu?

    ReplyDelete
  13. Beware of:- Ahmad Albab Rahmad
    For his repair service as foloows contact:-
    010-709 7808

    Dia ni Penipu membaiki mesin basuh dan peti sejuk:-

    Bacalah particular dia kat:-

    http://scamhint.com/view/kQr/
    http://afnan-scammerwashingmachinerepair.blogspot.my/

    ReplyDelete
  14. ishh , mesin basuh kt umah i dah mula tunjuk perangai dia dah !dah guna 6 thn tapi dah lar 2 kali buat repair n thn skrg ni lagi buat hal ...bila buat rinse tu ada mcm2 bunyi ...geram lar aku ..so skrg niaku fikir nak tukar baru je lar ..tapi skrg kan dah ada byk brand dgn byk jenis mesin basuh dah ...so tak tau lar nak beli yg mana satu ..aka prefer modern sikit jugak lar..kalau ada cadagan tlng lar share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takyah tkr2 lar ,skrg kan ada byk mesin basuh mcm dobi layan diri kt semua tmpt dah .jimat wey ,kikikkki !!

      Delete
    2. @ping pong klu u ada duit lbih baik trus bli jnama bagus trus..jnji kualiti okay.sllunya amik yg brand luar ngra la,than lsak ckit..

      Delete
    3. try jenama beko , kt umah aq guna beko je ..brand ni thn lama .

      Delete
    4. jenama beko , ok ke ?sblm ni tak pernah dengar jenama ni pun , nanti dah beli kalau apa2 prblm tak dpt kedai utk repair pulak ..

      Delete
    5. @luqman hakim dobi lyan dri tu okay.tp tak semua org suka cci bju kt luar..mcm sy lg suka cuci sndri kt rumah..kdg2 xde msa nk kluar hnya tuk cci bju..tmbh klu pkaian byk sgt..guna mesin sndri kn lg snang..

      Delete
    6. @neven
      sblm ni aq pun pernah dengar jenama ni..harga dia mcm mana ?

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Beko?jnama yg than lama panasonic la..dah konpem2 baik..model pon yg bagus..jnama lain tu bole beli,tapi kualiti tu kita tak taw..nanti buang duit ja..

    ReplyDelete
  17. jenama beko ni jenama luar negara .
    aq guna jnma ni je ..dia org ada bagi waranty 12 thn lagi ..cuba guna dulu baru tau kan ...

    ReplyDelete
  18. yer ke ,bagus lar kalau ada warranty untuk 12 tahun , tapi susah tak kalau nak cari kedai yg ada jual jenama beko?

    ReplyDelete
  19. @anita amin sbb tu dh lma kt mlysia kan..sy search beko ni,sbb rmai yg dok sbut kan,tgok jnama ni pon than lama jgk..produk dia smpai 12thun..kra ok la diorg brani bg mcm tu .kualiti pon taw la jnis thn lama.jnama ni dh mkin naik skrg kt ngara kita..

    tp mn2 brg elektrik klu pndai jga msti bole than lma jgk kn..xkira jnama pon.

    ReplyDelete
  20. Sebarang kerosakan mesin basuh & untuk membaiki terus d rumah hubungi saya 01111487469

    ReplyDelete